Ga naar hoofdinhoud

ILS voor houten kozijnen

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) heeft de ILS Houten Kozijnen uitgebracht, als aanvulling op de BIM Basis ILS. Met de Informatie Levering Specificatie worden op een uniforme, gestructureerde en efficiënte manier data aangeleverd voor de engineering van houten kozijnen.

De BIM Basis ILS bevat basisafspraken over het uitwisselingsformaat, de basisstructuur en het borgen van objectinformatie. Dit basissysteem werd opgesteld in 2016 door BuildingsSMART en partijen uit de bouw. De ILS Houten Kozijnen is een aanvullende, productspecifieke ILS. Het gaat hier om specifieke informatie over de opbouw van houten kozijnen. De gegevens zijn neutraal. Dus onafhankelijk van kozijnenfabrikant of softwarepakket.

Voordeel

Dankzij de ILS verloopt het importeren van IFC-kozijnen eenvoudiger en vollediger. IFC staat voor Industry Foundation Classes en is een neutraal open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. Op deze manier wisselen partijen informatie uit zonder dat zij gebonden zijn aan een softwarepakket.

Uniformiteit

“Met de introductie van de ILS Houten Kozijnen is de BIM-informatie uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar”, aldus de NBvT. “Die uniformiteit verbetert de samenwerking en communicatie in de keten.”

Lees ook: Bouw- en houtsector versnelt digitalisering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer