Ga naar hoofdinhoud

Bouw- en houtsector versnelt digitalisering

Handelaren en fabrikanten van bouwmaterialen (waaronder hout) zetten een grote stap in digitalisering en standaardisering van productdata. Dit doen ze onder de vleugels van Hibin. De VVNH sluit zich aan als supporter.

Producenten, handelaren en inkoopverenigingen in de bouwtoelevering lanceren het convenant ‘Bevorderen en versnellen van ETIM-classificatie’. Met behulp van de ETIM-standaard gaan de ondertekenaars productdata op een uniforme manier inzichtelijk maken. Daardoor worden productdata in de hele bouwketen beter, betrouwbaarder, actueler en transparanter. En dat heeft weer als voordeel dat bouwtoeleveranciers snel en goed inhaken op ontwikkelingen als BIM, circulair bouwen en kwaliteitsborging.

Houtbedrijven

Het convenant is een initiatief van Koninklijke Hibin in samenwerking met Ketenstandaard Bouw en Techniek. Een groot deel van bij Hibin aangesloten bouwgroothandelsbedrijven en inkoopverenigingen plaatste zijn handtekening. Daar zitten ook aanbieders van hout bij, zoals 4Plus, SAKOL, TABS Holland en Veris.

Daarnaast doen fabrikanten van bouwmaterialen mee met het convenant. Zo hebben International Plywood, Skantrae, Kingspan Unidek en Unilin Insulation al ‘ja’ gezegd. Steun is er van onder meer Bouwend Nederland, houthandelsvereniging VVNH en de NVTB (toeleveranciers).

Beter en makkelijker

Productclassificatie zorgt ervoor dat klanten beter bediend kunnen worden en dat zij producten beter kunnen vinden. Het wordt ook makkelijker om productdata op te nemen in een digitaal bouwdossier en te voldoen aan wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) en de maatstaf MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Verder draagt het convenant bij aan verbetering van interne bedrijfsprocessen en samenwerking in de bouwketen.

Lees ook: Houtbranche sluit aan bij wooncoalitie

2 reacties op “Bouw- en houtsector versnelt digitalisering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer