Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe cao voor meubel & interieur

Na anderhalf jaar soebatten, zijn werkgevers en werknemers het eindelijk eens over een nieuwe cao voor de meubelindustrie en interieurbouw. De afspraken gelden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

In november 2019 (!) kwam werkgeversvereniging CBM voor het eerst samen met FNV en CNV Vakmensen. Doel: een nieuwe cao met een looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021. Na heel veel gesteggel en onderbrekingen, mede veroorzaakt door corona, hebben de vakbonden nu ingestemd met het eindbod dat de CBM op 15 maart deed.

Meer loon

De daadwerkelijk betaalde lonen en lonen in de loonschalen gaan op 1 mei 2021 met 2% omhoog. Op 1 september 2021 volgt nog eens een stijging met 1,5%.

Voor werkgevers die het tijdelijk financieel lastig hebben, is een oplossing bedacht. Zij mogen, in overleg met de Ondernemingsraad/PVT of een meerderheid van het personeel en met schriftelijke instemming, de loonsverhogingen in 2021 tijdelijk omzetten in vrije tijd. Lukt het niet om de extra verlofdagen op te nemen vóór 1 januari 2022, dan moet zwart op wit worden gezet of de waarde van de uitgestelde loonsverhoging wordt uitbetaald of als verlof behouden wordt. Met ingang van 1 januari 2022 dient het loon alsnog verhoogd te worden met de bovengenoemde percentages.

Meer afspraken

Het gaat dus om een tweejarige cao met een loonsverhoging van in totaal 3,5 % en 1,75% op 12-maandenbasis. Verder zijn er afspraken gemaakt over het verhogen van de leeftijd op drie ontziemaatregelen, het moderniseren van het loongebouw en het introduceren van een zwaarwerkregeling met ingang van 1 januari 2022.

“Deze laatste afspraak is een win-winsituatie die de duurzame inzetbaarheid kan bevorderen. Waarbij we de aanvangsfinanciering zoveel mogelijk via het sociaal fonds laten lopen”, aldus de CBM. “Een premie ter financiering hiervan in de komende jaren, zien wij als loonruimte.

Lees ook: CBM luidt noodklok

Eén reactie op “Nieuwe cao voor meubel & interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer