Ga naar hoofdinhoud

Redmer Knol wint het STIHL Timbersports Benelux kampioenschap 2022

Op basis van voorafgaande kwalificatiewedstrijden streden dit jaar zeven Belgen en zeven Nederlanders om de STIHL Timbersports Benelux titel. De Nederlandse Redmer Knol kwam als winnaar uit de bus. Hij pakte zijn eerste Benelux titel en verzekert zich meteen van een ticket naar het WK in Göteborg op 29 oktober 2022. Ook runner up Koen Martens kwalificeert zich rechtstreeks voor het WK.

STIHL Timbersports was voor het eerst in twee jaar te bewonderen voor een live publiek, deze keer op Groen Techniek Holland te Biddinghuizen. Ondanks het sombere weer zetten de atleten mooie prestaties neer.Gewapend met kettingzaag en bijl gingen de veertien toppers de uitdaging aan om in zes disciplines het snelst door hun houtblok te geraken.

Wedstrijdverloop

In ronde 1 stonden de Stock Saw, Underhand Chop en Standing Block Chop op het programma voor alle sporters. Koen Martens won de Standing Block Chop met een uitstekende tijd van exact 20 seconden. Mike Broekman genoot van een schitterend debuut en verbrak diverse persoonlijke records. Hij plaatste zich namelijk meteen voor de tweede ronde. Ook Redmer Knol kon zichzelf overtreffen. De Nederlanders namen al snel de bovenhand: driemalig Benelux kampioen Koen Martens en Robin Cuvelier moesten het als enige Belgen opnemen tegen zes Nederlandse medesporters.

De tweede ronde ging van start met de Single Buck. Belg Koen Martens ging daar de strijd aan met Nederlanders Redmer Knol en Ben Terpstra. Koen en Redmer scherpten de nationale records aan. Ook in de Springboard waren die twee laatsten dominant. Robin Cuvelier werd knap derde en Ben Terpstra eindigde als vierde. Het werd duidelijk dat de strijd om Benelux kampioen tussen Koen Martens en Redmer Knol zou worden uitgevochten.

Finale

De Hot Saw finale beloofde een spannende tweestrijd te worden. De zes overgebleven sporters moesten drie houtschijven van 46 cm diameter van een horizontale boomstam zagen met hun Hot Saw: een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 80 pK. Het spreekt voor zich dat kracht, techniek en behendigheid voor dit loodzwaar onderdeel onontbeerlijk zijn.

Martijn Harms, voormalig winnaar van de Hot Saw challenge, zaagde een knappe tijd van 7:15, terwijl Redmer Knol een eigen beste recordtijd van 10:79 neerzette. Uiteindelijk werd die laatste ook Benelux kampioen, door de ongelukkige diskwalificatie van driemalig Benelux kampioen Koen Martens. Hij behaalde wel een mooie tweede plaats. De Nederlander Ben Terpstra scoorde de derde plaats.

Dankzij hun knappe prestaties zijn Redmer Knol en Koen Martens gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Göteborg, Zweden op 29 oktober 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer