Ga naar hoofdinhoud

Familie ontwerpt biofilisch tiny house MUBE

De idealistische familie Van der Putten heeft met hulp van biobased architect Daan Bruggink het stikstofvrije, CO2-neutrale en schakelbare tiny house MUBE ontworpen. Ralf van der Putten, voorheen standbouwer, en zijn zoon Ralf jr. presenteren een betaalbaar biobased huisje dat prefab geproduceerd kan worden als oplossing voor de woningnood. Corona dwong de standbouwer om zich op andere zaken te richten. Het resultaat kan gebruikt worden als woning, maar ook als zorg- of werkplek.

Het huisje genaamd MUBE Spaces, staat voor Modulair, Unique, Biobased & Biofilic, Environment. Biofilisch houdt in dat het huis een gezonde leefomgeving voor mens en natuur biedt. MUBE wordt CO2-neutraal en zonder stikstof uit te stoten gebouwd en kan worden ingezet om de woningnood op te lossen. Minister De Jonge maakte onlangs nog geld vrij voor heel veel kleine flexwoningen. Prefab Fabriek in Culemborg bouwt de woningen en kan deze makkelijk grootschalig en seriematig produceren. Dat kan bijvoorbeeld voor werk-, woon-, zorg- en hospitalitydoeleinden, zoals een woonhuis, mantelzorg- of vakantiewoning, een praktijkruimte of een thuiswerkplek. 

Een mogelijke indeling van MUBE.

Variatie en biofilisch

De tiny houses kunnen in drie maten geleverd worden en zijn schakelbaar. Vanaf 15 vierkante meter, kosten 35.000 euro, is eindeloos te variëren in uiterlijk en grootte. De huisjes, met veel daglicht, groendak en zonnepanelen worden in een dag geplaatst. Zowel exterieur als interieur is grotendeels naar eigen smaak af te gewerkt. Leven in een biofilisch huis zorgt volgens de ontwerpers bewezen voor minder stress, meer creativiteit, een hogere productiviteit en helpt om de genezing en het herstellend vermogend van lichaam en geest te bevorderen.

Ontstaan van MUBE

De MUBE is deels uit nood en deels uit idealisme geboren. Zo werd standbouwer Ralf van der Putten door corona gedwongen na te denken over een andere toekomst. Ook de drang om na 26 jaar tijdelijke standbouw iets te realiseren met een blijvend karakter speelde mee. Iets wat bijdraagt aan het geluk en welzijn van de mens, maar wel vanuit hout en kwaliteitsmaterialen gerealiseerd kan worden. Zo is MUBE ontstaan.

Zoon Ralf jr. wilde net ook wat anders en gaf zijn studie geschiedenis eraan om deze droom samen te realiseren. Moeder Van der Putten doet op de achtergrond overigens ook mee. Architect Daan Bruggink van ORGA heeft het gezin met zijn kennis bijgestaan in het ontwerp van MUBE. Hij deed de afgelopen vijftien jaar zijn best om bestaande conventies in de bouw te doorbreken en te sturen op een transitie naar fossielvrije, circulaire en gezonde gebouwen. 

Ralf jr. en Ralf van der Putten.

Voor veel meer informatie zie www.mube-spaces.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer