Ga naar hoofdinhoud

Van mismatch naar match

Ieder bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken: wel het werk, maar niet de ervaren werknemers om dit uit te kunnen voeren. Die werknemer was vroeger met één telefoontje naar het uitzendbureau te regelen, maar nu…? Nynke Hogenhuis, arbeidsbemiddelaar bij Technopark in Heerenveen, geeft praktische tips in haar gastblog voor Houtwereld.

Ik spreek regelmatig werkgevers die werkelijk alles al hebben geprobeerd. Vacatures in de krant, online adverteren, bellen met meerdere uitzendbureaus en meer. Maar de kandidaten die reageren (áls dat al gebeurt) voldoen niet aan het gewenste profiel. Dan kun je twee dingen doen. 1) stug door blijven adverteren, in de hoop dat er toch een perfecte kandidaat binnen komt wandelen. Of 2) de werknemer die zich wel meldt inpassen in je organisatie. Je laat dan het perfecte plaatje los en focust je op het potentieel van de werknemer.

Natuurlijk moet iedere werknemer (m/v) aan een bepaald basisprofiel voldoen. Hij/zij moet gemotiveerd zijn en voldoende potentieel hebben. Als aan die basisvoorwaarden is voldaan, kun je aan de slag. Je hebt ook nu weer een aantal opties. Ik noem er drie:

Schuiven met personeel

Je bepaalt welke functie voor de nieuwe werknemer uitvoerbaar is, of relatief makkelijk te leren. Ervaren personeel schuif je door naar andere posities, waardoor ruimte ontstaat. Vanuit deze eerste functie kan de werknemer zichzelf verder ontwikkelen.

Jobcarving

Bij jobcarving is niet het inpassen van de werknemer in de baan het uitgangspunt, maar het vormgeven van een baan, die aansluit bij de kennis en vaardigheden van de nieuwe werknemer en zijn potentieel. Daarvoor worden taken bij andere werknemers weggehaald, die dan weer tijd hebben om de taken op te pakken waarvoor je in eerste instantie op zoek was.

Scholing

Heb je een goed gevoel bij de kandidaat, maar mist hij/zij belangrijke kennis of vaardigheden, dan kan scholing een oplossing zijn. Zo kun je in korte tijd de medewerker klaarstomen voor de werkzaamheden die hij moet uitvoeren.
De huidige arbeidsmarkt vraagt creativiteit van bedrijven. Zoeken naar mogelijkheden in plaats van vasthouden aan je oude manieren of oorspronkelijke wensen. Als je durft te kijken naar het potentieel van een nieuwe medewerker en van daaruit zoekt naar mogelijkheden om die medewerker in te passen in je organisatie, kun je van een mismatch een match maken.

Auteur: Nynke Hogenhuis, arbeidsbemiddelaar bij Technopark. (“Het is onze missie om zowel voor uitzendkrachten als bedrijven op een positieve manier het verschil te kunnen maken in de breedste zin van het woord”)

Lees ook: Is Onboarding te hip voor de timmerindustrie? (gastblog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer