Ga naar hoofdinhoud

Van vaart maken en houtbouwen

Met flinke spoed brengen de huisfabrikanten zich in gereedheid, we hebben het niet over meta-fabrieken als Katerra, maar het aantal prefab-fabrieken neemt nu snel toe. Want iedereen ziet de nogal dwingende noodzaak. Nu de beslissers nog.

Sprak ik gisteren wéér zo’n bedrijf, een bouwbedrijf dit keer, dat een prefab houtbouwconcept niet zomaar ergens als een schets op de plank heeft liggen, maar daadwerkelijk ook uitvoert: complete eengezinswoningen, in 20 werkdagen slopen ze een corporatiewoning compleet, op de fundamenten na en zetten ze er een houten woning voor in de plaats. Van dat hout zie je dankzij steenstrips en systeemwanden niets als je niet wilt, want de huizen zijn naar believen te modelleren, in te richten en af te werken. In dit geval heb ik het over Blokje Om, van Dura Vermeer, wat allang uit de testfase is en op verschillende plekken in Oost-Nederland wordt gerealiseerd.

Theemutsen en dozen

Maar er zijn al veel meer van dit soort concepten. Dit voorbeeld vind ik extreem omdat een complete woning wordt vervangen, maar er zijn meer voorbeelden van. Verder kennen we natuurlijk al langer de ‘theemutsen’ die in het kader van de energietransitie over slecht geïsoleerde huizen gezet kunnen worden. Die zijn meestal ook van zwaar geïsoleerde houtskeletbouw met een afwerking naar keuze. En dan heb je de meer in ‘dozen’ denkende bedrijven, zoals Finch Buildings, of De Groot Vroomshoop waar ze alles met hout schijnent te kunnen maar ook houten bouwsystemen realiseren. Onder de nieuwkomers scharen we Startblock, uit Emmeloord, die complete huizen van kruislaaghout op een vrachtwagen komt aanvoeren. Min of meer precies hetzelfde idee als waarmee Lister, compleet met nieuwe fabriek in Weert, de hemel wil gaan bestormen.

Alleen even duwen

OK, de staalbouw is er ook nog, en er bestaan ook productielijnen voor prefab betonbouw. Maar het roer moet om en het roer gaat om. In bijna alle ‘gewone’ bouw kan méér hout. In heel veel gevallen kan het beter, sneller, milieu- en burenvriendelijker helemáál in hout. De grote sprong voor de houtbouw komt er aan. Aan de supply-kant lijkt het wel te gaan lukken, in de prefabricage zijn de stappen nu gezet. Nu alleen nog even de beslissers de juiste kant op laten kijken. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer