Ga naar hoofdinhoud

Houtsoorten leren herkennen

Op 1 en 8 maart vindt bij SHR in Wageningen een houtherkenningscursus plaats. In deze tweedaagse training leren de deelnemers om vijftig veel voorkomende houtsoorten te herkennen op basis van uiterlijke kenmerken die met of zonder loepje te zien zijn op geschaafd langshout of scherp aangesneden kopshout. De meest voorkomende naaldhoutsoorten (6 stuks), gematigde loofhoutsoorten (14 stuks) en zo’n 30 veel gebruikte tropische loofhoutsoorten worden behandeld.

De cursus duurt van 14.00 tot 21.00 uur en is inclusief diner. Bij aanvang krijgt iedere deelnemer het gloednieuwe Houtvademecum uitgereikt (zie ook www.houtvademecum.com; winkelprijs €139,95). De cursus wordt gegeven door René Klaassen (hoofdredacteur van het Houtvademecum).

Als inleiding leren de deelnemers hoe de structuur van hout er uitziet en welke variaties in structuur, kleur en geur er zoal voorkomen. Ook wordt de verwantschap tussen de verschillende houtsoorten uitgelegd. Aan de hand van verschillende monsters oefenen de deelnemers om de verschillende kenmerken ook daadwerkelijk in het hout te kunnen zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schepmes en een loepje.

 

Hierna wordt de deelnemers geleerd om in stapjes tot een houtsoortenherkenning te komen. Op basis van een indeling in naaldhout of loofhout, in tropisch of niet-tropisch hout en specifieke opvallende zaken (gewicht, geur, kleur, textuur of tekening) worden de mogelijk houtsoorten voor een monster al behoorlijk beperkt. Sommige houtsoorten zijn zo uniek dat ze op basis van deze eerste indeling al herkend worden. Bij houtsoorten met een minder unieke structuur wordt verder gekeken naar kenmerken die alleen met een loepje te zien zijn. Alle houtsoorten worden op deze manier besproken en ook wordt op kenmerkende eigenschappen ingegaan. Met de aangeboden informatie in de cursus zijn de meeste houtsoorten binnen enkele minuten te herkennen. Van belang is dan wel dat de deelnemers ook na de cursus blijven oefenen,  zodat hun soortenkennis actueel blijft en ze een vaardigheid ontwikkelen in het kijken naar hout met of zonder loepje.

 

De meeste van de volgende houtsoorten worden behandeld:

* Naaldhout: grenen, vuren, dennen, lariks, douglas, oregon pine.

* Gematigd loofhout: berken, beuken, eiken (rood, wit), elzen, esdoorn, essen, haagbeuken, iepen, kastanje, kersen, noten, plataan, robinia.

* Tropisch loofhout: afrormosia, afzelia, andira (rode kabbes), bacuri, bangkirai, basralocus, bilinga, bruinhart, curupixia, demerara groenhart, faveira amargosa (gele kabbes), guariuba, guatambu, ipé, iroko, jatoba, keruing, mahonie, makoré, massaranduba, meranti, merbau, moabi, mutenye, padoek, panga panga, purperhart, sapeli, sipo, sucupira preta (zwarte kabbes), tatajuba, teak en wengé.

 

De tweedaagse cursus kost € 650,- excl. BTW. Dit bedrag is inclusief de maaltijden en het Houtvademecum.

 

Aanmelden kan via info@shr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer