Ga naar hoofdinhoud

Inval bij teakbedrijven

De politie Midden-Nederland, de NVWA en het Functioneel Parket hebben op 3 december op zes locaties invallen gedaan vanwege een groot onderzoek naar de import van teak. Dit hout is afkomstig uit Myanmar en wordt via Tsjechië in Nederland geïmporteerd. Vermoedelijk is het teak afkomstig uit illegale houtkap.

De invallen vonden plaats in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland, waar bedrijven en woningen werden doorzocht. Ook in Tsjechië deden de politie en de NVWA in samenwerking met de Tsjechische autoriteiten een inval.

Regels omzeilen

Naast grote hoeveelheden hout, zijn ook administraties en gegevensdragers in beslag genomen. “We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen”, zegt rechercheur Arno Paas.

In Myanmar gegroeid teak is een hoogwaardige, kostbare houtsoort die vooral wordt gebruikt voor de aanleg van dekken op luxe jachten. Myanmar geeft geen informatie over de herkomst van het hout, waardoor niet is na te gaan of het hout legaal is gekapt. Onderzocht wordt nu of het in beslag genomen hout tegemoet komt aan de eisen van de Europese Houtverordening, de EUTR.

(foto: Politie.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer