Ga naar hoofdinhoud

Meer corporaties overstag voor hout

Houtbouwers willen zo graag, maar het echte, grote werk komt nog niet van de grond. Toch ontstaat er bij grote opdrachtgevers langzaam een zekere bereidheid voor bouwen met hout.

Er zijn wel degelijk woningcorporaties die met een houtbouwer in zee gaan. Die initiatieven zijn echter ad hoc en op te kleine schaal om echt een verschil te maken. Op grote schaal is er nog steeds sprake van ‘oud denken’ bij corporaties, gemeenten en welstandscommissies. Maar niet bij de ‘Lente-samenwerking’ van acht Brabantse woningcorporaties. Bouwen met hout staat nu definitief op hun agenda. Karo van Dongen, bestuurder bij Alwel, vertelt in Houtwereld waarom.

Ondernemer Dennis van Lith presenteert zijn FLETTS-appartement, een mogelijke gegadigde voor de woonprojecten die woningcorporaties willen gaan realiseren. Deze uit kruislaaghout/CLT opgetrokken woning ontstond uit onvrede met het traditionele bouwen.

Inlands hout

Wil je meer bouwen met hout, dan moet je ook naar de aanvoerkant kijken. Kasper Broek, product development manager bij Staatsbosbeheer, boog zich over het aandeel van inlands hout in de verkenning voor een Nationaal Akkoord Houtbouw. Dit is een onderzoek van enkele bedrijven en organisaties. Zij willen weten wat de effecten zijn als er in Nederland meer met hout wordt gebouwd. Kasper Broek licht een en ander toe.

Prefab

Ondertussen ziet een bouwmaterialenhandel in het noorden van het land steeds meer bouwmogelijkheden met hout. Daar hebben Miedema Projecten en SIP Bouwtechniek de stap naar prefab snel gemaakt. Theo van Dijk beschrijft tot slot het gat in de markt waar deze bedrijven in zijn gesprongen.

Klik hier voor de complete digitale editie van Houtwereld nr. 14 van 20 november 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

(foto: FLETTS)

Lees ook: Teakimporteurs botsen met de NVWA

4 reacties op “Meer corporaties overstag voor hout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer