Ga naar hoofdinhoud

Praten over cao’s houthandel en timmerindustrie

Donderdag 3 september starten de eerste onderhandelingen voor een nieuwe cao in de houthandel. Afgelopen week kwamen werkgevers en werknemers in de timmerindustrie om dezelfde reden al samen.

Vandaag wisselen werkgeversvereniging VVNH en de vakbonden FNV en CNV hun voorstellen uit voor een nieuwe cao in de houthandel. Donderdag gaan ze hierover in gesprek.

5% meer

De cao voor de timmerindustrie liep af op 1 augustus 2020. Corona hinderde lange tijd onderhandelingen over een nieuwe versie. Op 26 augustus is het dan eindelijk gelukt en op woensdag 9 september praten partijen verder.

De vakbonden FNV en CNV stellen een loonsverhoging van 5% voor, die deels in een vast bedrag per maand per persoon wordt omgezet. Ook vergoedingen moeten met 5% omhoog.
Daarnaast maken de bonden zich sterk voor een regeling om eerder te stoppen met werken (drie jaar vóór de AOW) en om uitzendkrachten alleen in te schakelen bij ‘ziek en piek’ en niet omdat het goedkoper is.

Voorstellen werkgevers

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) ziet echter zeer beperkt ruimte voor een hoger loon. Verder vinden de werkgevers dat jeugdlonen beter moeten aansluiten op de loontabellen voor volwassenen (zonder verlaging van de kosten). Ander voorstel is afschaffing van de vitaliteitsregeling voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Ook wil de NBvT vakantietoeslag niet meer eens per jaar betalen, maar bij iedere loonperiode.

Lees ook: Cao-overleg ligt stil

Lees ook: Overleg meubel-cao na de zomer

Eén reactie op “Praten over cao’s houthandel en timmerindustrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer