Ga naar hoofdinhoud

Tala start productie meest duurzame huurhuizen van Salland

Tala is de productie gestart van negen bijzondere, modulaire huurwoningen van kruislaaghout (CLT). Volgens de ontwerper en bouwer van duurzame huizen zijn de woningen dé oplossing voor de huidige problemen op de woningmarkt. Ze zijn niet alleen next level duurzaam, circulair en natuurinclusief, maar ook snel te realiseren en bereikbaar voor mensen met een kleiner budget.

Tala produceert de huizen in opdracht van SallandWonen. Deze woningbouwcorporatie realiseert in Olst een nieuwe ecologische wijk met duurzame huurhuizen. Tala maakte voor hen het winnende ontwerp. Ieke Selen, medeoprichter Tala: “Wanneer wij ons concept samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars op grote schaal kunnen uitvoeren, maken we echt impact.” De woning bestaat voor 90% uit natuurlijke materialen, zoals fijnspar, vlas en bamboe. Daarin worden ook verschillende hergebruikte materialen toegepast. Er is bovendien veel aandacht voor het leefklimaat van insecten en vogels door diverse natuurinclusieve maatregelen.

Efficiënt en duurzaam productieproces

Daarbij gebeurt bij Tala alles onder één dak. “De modules ontwerpen, ontwikkelen en produceren we in onze eigen fabriek in Broekland. Ook voorzien we ze compleet van sanitair en installatiewerk”, legt Ieke Selen uit. “We bouwen dit in twaalf weken. Op de bouwplaats hoeven we de huizen dan alleen nog maar te plaatsen. Dat doen we binnen één dag.” Volgens Selen kunnen hierdoor veel huizen in een korte tijd worden opgeleverd op de meest duurzame, circulaire en CO2-neutrale manier.

Urgentie

“Er is een enorm tekort aan woningen. Laat staan gezonde en duurzame huizen. Voor 2030 wil de overheid dat er een miljoen huizen gebouwd worden en moet 50% circulair worden aanbesteed. Dat is flink. Maar geeft ons ook de uitdaging om dit goed aan te pakken. Met deze aantallen kun je een substantiële duurzame impact maken door modulaire huizen te bouwen van hout. Het verschil is enorm. In de conventionele bouw stoot een woning 50 ton CO2 uit, in onze concepten slaat een huis 80 ton CO2 op. Het saldo is dus ruim 130 ton. Wij vinden dit het Nieuwe Normaal en gezien de actuele stikstof discussies hoef ik het belang van deze oplossing, denk ik, niet toe te lichten”, aldus Selen.

Tala kiest voor standaardisatie en een eigen fabriek om de modules te maken. Op deze manier kunnen ze circulaire en CO2-neutrale huizen aanbieden voor dezelfde prijs als een conventionele woning.

Duurzame missie

Het idee voor Tala ontstond in een informele setting met een aantal vrienden. “Waarmee kunnen we de grootste duurzame impact maken, vroegen we ons af. De focus lag vrijwel meteen op de huizenmarkt”, vertelt Ieke Selen. Samen kozen ze ervoor om hun vakmanschap in te zetten voor de belangrijkste ambitie van hun leven: volledig duurzaam bouwen de standaard maken. Selen: “Zo maken we bij elke stap in het bouwproces een positieve impact. Binnen en buiten de muren van onze huizen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer