Ga naar hoofdinhoud

‘Zero-impact’ bouwen met hout

MDLX heeft nu twee referentieprojecten op haar naam staan. Dit aanpasbare houten bouwsysteem biedt een snelle, duurzame en circulaire oplossing voor tal van toepassingsmogelijkheden. Verhoeven Timmerfabriek in Venray is één van de partners.

Sinds begin maart is het nieuwe Expocentrum voor de bouw van de A16 Rotterdam open. Het is een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van vijf jaar. Door de toepassing van het modulaire houten bouwsysteem van MDLX is het volledig demonteerbaar en herbruikbaar in een andere vorm, functie en locatie.

Het A16 Expogebouw bevat ongeveer 183 m³ aan beukenhout (gelamineerd fineerhout, ofwel LVL), wat overeenkomt met een CO2-opslag van zo’n 194.000 kg. Het beukenhout heeft een warme uitstraling en een positief effect op het binnenklimaat en de gezondheid.

Plug & play basisframe

De naam MDLX is een samenvoeging van ‘modulair bouwen’ en ‘K’nex’, het speelgoed waar je met losse elementen de meest uiteenlopende bouwsels kunt creëren. Met dezelfde basisgedachte is het bouwsysteem MDLX ontwikkeld. De activiteiten zijn ondergebracht in MDLX BV in Venray, opgericht door DENOLDERVLEUGELS Architects & Associates, Verhoeven Timmerfabriek, SIDstudio en VDW Ventures.

Hun eerste project betrof Villa Flora op het Brightlands Campus Greenport in Venlo. In het gebouw is een box-in-box-concept gerealiseerd voor de huisvesting van biotechnologiebedrijven. MDLX plaatste 2.080 vierkante meter aan houten elementen, verdeeld over twee bouwlagen.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 4 (27 maart 2020). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

(foto’s: MDLX)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer