Ga naar hoofdinhoud

Houten gevels: natuurlijk en beschermd

Houten gevels worden geroemd om de natuurlijke, warme uitstraling. Hoe bescherm je deze kwaliteit zonder er afbreuk aan te doen? Bij Remmers buigt men zich er dagelijks over.

Tessa van den Broek adviseert als Key Accountmanager bij Remmers de houtverwerkende industrie over verfsystemen. Ook staat zij in nauw contact met architecten en diens opdrachtgevers in de ontwikkeling van nieuwe verfsystemen. Zij vertaalt hun overwegingen op het gebied van esthetiek, verwerkingsvriendelijkheid en duurzaamheid naar nieuwe concepten.

De beitsen worden vervaardigd in het eigen laboratorium in Duitsland. Van den Broek: “Nederland loopt absoluut voorop op het gebied van trends in houtverwerking.”

Natuurlijke tint

Een belangrijke trend die Van den Broek ziet, is het behoud van de natuurlijke uitstraling van onbehandeld hout. “Door de pigmenten die in beits gebruikt worden om hout tegen uv-straling te beschermen, wordt het hout echter altijd enkele tinten donkerder. Wij kregen steeds vaker de vraag naar een beits die optimale bescherming biedt, zonder dat de natuurlijke uitstraling van het hout beïnvloed wordt.”

Daarop werd de collectie Natural Look ontwikkeld, een serie matte beitsen die door speciale pigmenten, bindmiddelen en uv-blockers, zo dicht mogelijk bij de natuurlijke tint van het hout blijft.

Egale vergrijzing

Een andere trend waar Remmers in is gedoken, is de natuurlijke vergrijzing die optreedt bij onbehandeld hout. “Het nadeel hierbij is dat dit proces erg vlekkerig verloopt en het lang duurt voordat alle delen dezelfde mate van vergrijzing vertonen. Veel mooier is een egale verkleuring. Dat kan door de gehele gevel eerst te behandelen met onze Grey Protectlijn.”

Op de delen van de gevel waar het zonlicht vrij spel heeft, zal de beits vervagen en de natuurlijke vergrijzing het op den duur overnemen. Onder bijvoorbeeld een overstek blijft de matgrijze beits juist intact door de afwezigheid van direct zonlicht.

Tessa van den Broek adviseert de houtindustrie.

Nieuwe brochure

Naast de nieuwe verfsystemen, heeft Remmers ook een reeks traditionele beitsen voor op de gevel. De verschillende geveloplossingen worden gebundeld in een nieuwe brochure die binnenkort verschijnt. Hierin staan niet alleen alle tinten, maar het bevat ook handige schema’s waarin de systeemopbouw, onderhoudsinterval, onderhoudsproducten en het verbruik vermeld staan. Van den Broek: “Met deze brochure heeft iedereen, van architect, tot houtleverancier en onderhoudsschilder, de juiste informatie meteen paraat.”

Remmers adviseert de houten gevelbekleding tweemaal industrieel te behandelen, waarna het oppervlak na montage nog eenmaal met de kwast nabehandeld kan worden door de schilder. Zo wordt een lange levensduur gewaarborgd.
Daarom introduceert de producent van duurzame verfsystemen in de nieuwe brochure de Remmers Garantie, waarmee zij een onderhoudsvrije periode van tien jaar garanderen. “Op het gebied van de Natural Look-systemen zijn wij echt uniek met deze garantie,” aldus Tessa van den Broek.

Website: Remmersbv.nl

Gevel behandeld met Natural Look van Remmers.

Foto’s: Remmers/Walter Frisart FOTOwerk

(De rubriek Productcase is een samenwerking tussen een fabrikant / leverancier en het vakblad Houtwereld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer