Ga naar hoofdinhoud

Corporaties werken samen aan méér houtbouw

Acht Brabantse woningcorporaties willen van hout het belangrijkste bouwmateriaal en -middel maken. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente en goed voor meer dan 100.000 sociale huurwoningen.

‘Lente’ werkt samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen, vertegenwoordigt de acht woningcorporaties: “In onze sector wordt nu al ervaring opgedaan, maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Hout zou veel meer toegepast kunnen worden. Door collectief te leren van individuele projecten maken we gebruik van ons netwerk. Daarom vormen we nu een inkoopsamenwerking waarin we samen optrekken met RVO.”

In 2020 gingen dertien van zulke samenwerkingen (‘buyer groups’) van start, ondersteund door het Rijk. Ze stimuleren ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Haalbare business case

De corporaties verkennen welke visie en strategie nodig zijn om meer houtbouw van de grond te tillen. “Daarbij kijken we ook naar wat dit betekent voor de milieu-impact en wat nodig is voor de overgang van bouwen met steen en beton naar bouwen met hout”, aldus Windmüller. “En onderzoeken we hoe bouwen met hout écht een haalbare business case kan worden. Bijvoorbeeld met slim uitvragen bij bouwopdrachten en met eenzelfde manier van inkopen.”

‘Lente’ verenigt de corporaties Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz.

Lees ook: Buyer groups zoeken deelnemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer