Ga naar hoofdinhoud

Helft Europees naaldhout naar overzeese klanten

Europese exporteurs verkopen inmiddels 45% van hun naaldhout aan klanten buiten dit continent. Tien jaar geleden ging het nog om 30%. Naar Azië wordt dit jaar een vijfde van de totale export verscheept, meldt Wood Resource Quarterly.

De vier grootste producenten en exporteurs van naaldhout zijn Zweden, Finland, Duitsland en Oostenrijk. Samen produceerden ze in 2019 iets meer dan 56% van het Europese totaal. Bij twee derde van het naaldhout dat uit hun zagerijen kwam, stonden overzeese bestemmingen op het label.

China en VS grootste klanten

De Top 4-landen voerden hun export in tien jaar tijd met 20% op tot zo’n 36 miljoen kubieke meter, becijfert Wood Resource Quarterly. Vooral China en de VS zorgden voor deze groei. In beide landen komt inmiddels de helft van al het wereldwijd verhandelde naaldhout terecht. In hun kielzog varen verschillende kleinere markten, zoals India, Zuid-Korea, Taiwan, Vietnam en Australië.

Finland zit op 65%

Opvallend zijn de cijfers van Finland: in 2020 gaat meer dan 65% van de houtuitvoer naar kopers buiten Europa. Finland doet echter als enige land in de Top 4 (nog) geen zaken met de enorme Amerikaanse houtmarkt. Zweden en Duitsland stoppen 45% van hun naaldhout in containers voor overzeese klanten.

Intussen leveren Oostenrijkse zagerijen nog steeds voornamelijk aan naburige landen. Bijna 70% van de Oostenrijkse exportvolumes vertrok richting Italië, Duitsland en Slovenië tijdens de eerste zes maanden van dit jaar.

Lees ook: Palletindustrie kampt met tekort aan hout

2 reacties op “Helft Europees naaldhout naar overzeese klanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer