Ga naar hoofdinhoud

Houtskeletbouw doet het 25% beter

De milieuscore van een woning met een houten hoofddraagconstructie is 10% gunstiger dan die van zware bouwmethoden. Door ook andere gebouwelementen uit te voeren in hout, kan dit voordeel oplopen tot 25%. Zo blijkt uit onderzoek van W/E Adviseurs.

Dit meldt Centrum Hout. Volgens het Utrechtse adviesbureau levert bouwen in hout een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Wie behalve de hoofddraagconstructie ook onderdelen als deuren, kozijnen en gevelbekleding in hout uitvoert, creëert een woning die het qua milieuscore tot 25% beter doet dan alternatieve bouwmethoden.

Voor de doorrekening gebruikte W/E Adviseurs de RVO-referentiegebouwen. Dat zijn een grondgebonden tussenwoning, 2-onder-1-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. Alle woningen voldoen aan de BENG-eisen die per 1 januari 2021 gelden.

CO₂-opslag

Belangrijke eigenschap van houtbouw en sleutel tot meer klimaatbescherming is volgens W/E Adviseurs het waarderen van de CO₂-opslag in hout. Bij de bepaling van de huidige milieuscores gebeurt dit niet, omdat de bepalingsmethode uitgaat van een input-output-systeem over 75 jaar. Wordt deze CO₂-opslag wel meegerekend, omdat de CO₂-afvang nu zou moeten gebeuren en niet later, dan scheelt dat circa 22% op de totale CO₂-uitstoot van grondgebonden woningen.

Het waarderen van circulariteit draagt volgens W/E Adviseurs eveneens positief bij aan de uitkomsten. Houtbouw is immers een lichte bouwmethode die door prefabricage ook goed scoort op losmaakbaarheid. Wil hout echt kunnen profiteren van circulaire kansen, dan moet de hernieuwbaarheid ervan inzichtelijk worden gemaakt, aldus W/E Adviseurs.

(foto: Scanabouw)

Lees ook: Groeiend protest tegen discriminatie van hout

Eén reactie op “Houtskeletbouw doet het 25% beter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer