Ga naar hoofdinhoud

Omzet bouwmaterialen op hoogtepunt

De groothandel in bouwmaterialen stevent dit jaar af op een omzetgroei van 5,1%. Dit is heel wat meer dan de sector begin dit jaar verwachtte (+0,5%), maar minder dan in 2019 (+7,3%). Gevreesd wordt voor een nagenoeg stilvallende omzetgroei in 2021 (+0,2%).

Dit blijkt uit een conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin onder ondernemers in de bouwmaterialengroothandel, uitgevoerd door Buildsight.
De stagnatie van de omzet die Hibin-leden eerder verwachtten voor de tweede helft van 2020, komt pas in 2021 tot uiting. Voorbode daarvan is de beperkte margegroei in 2020 (+1,4%). De handelaren denken in 2021 gemiddeld 1,8% meer mensen in dienst te hebben.

Gevolgen coronacrisis

Een minderheid van 15% ziet de coronapandemie als bedreiging voor de branche. Meer prefabricage (41%) en concurrentie vanuit de retail (22%) worden vaker genoemd. Ruim een derde van de respondenten (36%) wijst op tekorten bij leveranciers als het belangrijkste gevolg van de coronacrisis. Een kwart (27%) spreekt van uitgestelde opdrachten door vertraging in de uitvoering. Hoger ziekteverzuim wordt door een kwart aangekaart.

Meer bestellingen

Het aandeel van e-mailbestellingen liep iets op, omdat door corona minder klanten werden bezocht. Ook het aandeel van leveringen die klanten zelf kwamen ophalen, steeg ten opzichte van eerdere metingen. Van de ondervraagden blijkt 29% oneens te zijn met de stelling dat de coronaregels grote gevolgen hebben voor bestelproces en logistiek. Nog eens 46% is hierin neutraal.

Lees ook: Stikstof en PFAS schaden handel in bouwmaterialen

2 reacties op “Omzet bouwmaterialen op hoogtepunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer