Ga naar hoofdinhoud

Poetin wil stammenexport verbieden

De Russische regering moet van president Poetin per 1 januari 2022 de export van onbewerkt, ruw rondhout aan banden leggen. Alleen minder waardevolle loofhoutstammen mogen het land dan nog verlaten. Dit meldt Wood Resources International.

Poetin wil dat de overheid strikt toezicht gaat houden op de uitvoer van rondhout en korte metten maakt met de handel in illegaal gekapte stammen. Het nieuwe exportverbod zal gelden voor stammen van zowel naaldhout als waardevolle hardhoutsoorten, waaronder eiken en essen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de uitvoer van lagere kwaliteiten hardhout, zoals berkenstammen voor de pulpindustrie in Finland.

Leningen voor investeringen

Om de binnenlandse verwerking van Russisch rondhout te stimuleren, dringt Poetin aan op een overheidsprogramma van gesubsidieerde leningen voor investeringen in fabrieken. Vooral in Siberië en het Verre Oosten van Rusland zou dat een goed idee zijn. Van daaruit kunnen bedrijven uitstekend de Aziatische groeimarkten voorzien van gezaagd en geschaafd naaldhout en hardhout. Ook fabrikanten van plaatmaterialen en pellets (briketten) mogen geld lenen. In hun producten verwerken zij immers alleen maar kleine, dunne stammetjes.

Piek voorbij

Rusland was jarenlang één van ’s werelds grootste exporteurs van naaldhoutstammen naar klanten in met name China, elders in Azië en Europa. Deze stroom bereikte in 2006 een piek van 37 miljoen kubieke meter. Maar toen Rusland in 2008 de export van deze goederen ging belasten, namen de verschepingen flink af tot uiteindelijk 8,5 miljoen kuub in 2019. Dit jaar lijkt een volume van 6 miljoen kubieke meter de boeken in te gaan. Zodra het exportverbod van kracht wordt, krijgt China de grootste klappen.

Lees ook: Russisch houtrecord

2 reacties op “Poetin wil stammenexport verbieden

  • Beter laat dan nooit. Nog resterende waardevolle bossen in Siberië en andere delen van Rusland krijgen nu een kans op behoud.

  • Kjell Nielsen

    Poetin doet dit niet voor natuurbehoud, maar voor behoud van de arbeid en productie. Zodat die productie nu in Rusland kan plaatsvinden en niet in (veelal) China , waar de arbeidskosten veel lager zijn.
    Sowieso een goed idee lijkt me…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer