Ga naar hoofdinhoud

Russische exportban lijkt door te gaan

Het Russische voornemen om in 2022 de export van ruwe stammen te verbieden, heeft verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde houtmarkten voor hout. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Wood Resources International en O’Kelly Acumen.

Rusland exporteerde vorig jaar zo’n 15 miljoen kubieke meter rondhout. Dat is goed voor bijna 12% van het wereldwijd verhandelde stammenvolume. Een groot deel van deze handel komt volgend jaar mogelijk tot stilstand, als een nieuwe wet van de Russische president doorgang vindt. Poetin wil stoppen met de export van ruwe naaldhoutstammen en hoogwaardige loofhoutstammen per 1 januari 2022.

Vers gezaagd naaldhout

Daarnaast overweegt de Russische regering nieuwe regelgeving in te voeren ter vermindering van de uitvoer van vers (ongedroogd) gezaagd naaldhout. Deze regels moeten in de loop van 2022 ingaan. De regering moedigt hiermee lokale investeringen in droogkamers aan, zodat bedrijven meer KD-gedroogd hout gaan verkopen aan buitenlandse afnemers. Rusland wil graag in eigen land meer waarde toevoegen aan hout. Bovendien werpen de nieuwe wetten en regels een drempel op tegen de uitvoer van illegaal gekapt hout.

Oost-Rusland en China

Hoewel het verbod nog een voorstel is, wordt de wet naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar aangenomen. Dit heeft per 1 januari 2022 de grootste impact op Oost-Rusland, dat naar schatting 10% van de houtoogst exporteert in de vorm van stammen.

Op de buitenlandse markt wordt de Chinese houtindustrie het meest getroffen. Dit land koopt tot dusver gigantische hoeveelheden aan naaldhoutstammen in het Verre Oosten van Rusland: deze stroom wordt waarschijnlijk verboden. Daarop zal China uitwijken naar zaagstammen uit Oceanië, Europa en de VS, waar dan nog meer opwaartse druk komt te staan op de prijzen van zaaghout. Naar verwachting stapt China op termijn over op de import van gezaagd naaldhout vanuit zowel Europa als Rusland.

Lees ook: Poetin wil stammenexport verbieden

2 reacties op “Russische exportban lijkt door te gaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer