Ga naar hoofdinhoud

Rusland opent eerste CLT-fabriek

De Segezha Group heeft Ruslands eerste industriële productielijn van CLT-panelen in gebruik genomen. Deze elementen worden gemaakt door dochterbedrijf Sokol dat is gevestigd in het bosrijke Vologda Oblast, waar het benodigde hout wordt gekapt. Vooralsnog wordt het CLT in eigen land verkocht. Zowel Segezha als de Russische overheid willen op termijn ook internationaal een doorbraak maken als aanbieder van Cross-Laminated Timber.

De Sokol-fabriek vervaardigde al gelamineerd hout. Daar is kruislaaghout nu als product aan toegevoegd. Segezha Group trok hier ruim 3 miljard roebel (34 miljoen euro) voor uit en kreeg hiervoor steun vanuit de overheid. De productiecapaciteit van de nieuwe lijn bedraagt ​​50.000 kubieke meter per jaar. Dit is te danken aan volledig geautomatiseerde machines en systemen van toonaangevende Europese fabrikanten, waaronder Ledinek, Imeas en SCM Group.

Sokol fabriceert geschuurde CLT-elementen en op maat gemaakte panelen van 8 tot 40 cm dik, maximaal 3,6 meter breed en tot 16 meter lang. Elk paneel weegt zo’n 500 kg per kubieke meter. Tijdens de productie sorteert Sokol KD-gedroogd gezaagd hout en lamineert dit kruislings tot panelen met drie tot negen lagen. De toegepaste lijm is formaldehydevrij en goedgekeurd voor gebruik binnen en buiten.

Houtkap

De Segezha Group omvat houtbewerkende bedrijven en pulp- en papierfabrieken en heeft vestigingen in elf landen. Er werken meer dan 13.000 mensen. De onderneming exporteert naar ruim honderd landen. Aan de grondstoffenkant beschikt Segezha over kapvergunningen in opgeteld 7,42 miljoen hectare aan bosbestanden. Voor 81% (6,36 miljoen hectare) daarvan is een FSC-certificaat voor duurzaam bosbeheer afgegeven.

Lees ook: Russische exportban lijkt door te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer