Ga naar hoofdinhoud

TNO presenteert aangepast rapport over CO2 en hout

TNO heeft haar verkennende onderzoek naar het potentieel van tijdelijke CO2-opslag bij houtbouw aangescherpt. In de nieuwe versie houdt het onderzoeksinstituut vast aan zijn conclusie dat het meerekenen van CO2-opslag in hout erg helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

Eerder analyseerde TNO de gevolgen van wanneer de tijdelijke vastlegging van CO2 in houtbouw wél wordt meegenomen in de wettelijk verplichte duurzaamheidstoets, de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Dit zogenaamde biogene CO2 telt daar nu niet mee.

De verkenning wijst uit dat als koolstofopslag in houtconstructies wordt meegerekend, er in 100 jaar netto de helft minder wordt bijgedragen aan klimaatverandering. Vergeleken met het scenario waar tijdelijke CO2-vastlegging geen deel van uitmaakt.

“Enerzijds is aannemelijk gemaakt dat de integratie van tijdelijke koolstofopslag in de LCA-methode haalbaar is”, stelt TNO. “Anderzijds blijkt uit de indicatieve LCA-berekeningen dat het al dan niet meerekenen van CO2-opslag in hout een aanzienlijke invloed heeft op de milieu-effectcategorie klimaatverandering.”

Vervolgonderzoek

TNO pleit voor het maken van een volledige LCA en een MPG-berekening. Pas dan zie je hoe de bijdrage aan klimaatverandering doorwerkt in de MPG of MKI-score. “Daarbij is het wenselijk te rekenen met voor duurzaamheid en circulariteit geoptimaliseerde casco’s. Daar hield dit verkennende onderzoek nog geen rekening mee”, aldus TNO.

Ook is studie nodig naar hoe de netto lagere CO2-uitstoot van hout doorwerkt in een volledige MPG berekening. Ander onderzoek zet in op een hoogwaardiger hergebruik van hout.

Aanscherping

Eerder berichtte TNO dat haar eerste rapport niet voldeed aan de kwaliteitstandaard die zij zelf hanteert. De nieuwe versie bevat een explicieter doelstelling van het onderzoek. Bovendien zijn de aannames en beperkingen duidelijker beschreven.

Lees ook: TNO trekt rapport in over CO2-opslag houtbouw

2 reacties op “TNO presenteert aangepast rapport over CO2 en hout

 • Wat een positief geluid. Het zal de ‘watervrees’ voor hout meer wegnemen.
  Hout is het bouwmateriaal van de toekomst.

 • Het CO2-mes snijdt drievoudig als er hout wordt gebruikt uit duurzame bosbouw.

  1. Langdurige CO2-opslag in het hout dat gebruikt wordt (zoals in CLT)
  2. Door voor hout te kiezen i.p.v. beton of staal, voorkomt men de CO2-uitstoot die bij de productie van deze materialen vrijkomt.
  3. De bosbeheerder plant in de regel meer bomen terug dan er uit het bos worden gehaald. En dat resulteert dan weer in nieuwe (en meer) CO2-opslag.

  Hout komt uit hernieuwbare bron. Schoner en gezonder bouwen; daar kan niemand op tegen zijn. Laten we eerlijk zijn over dit onderwerp: de betonindustrie maakt ook positieve stappen, maar zal nooit de milieuprestaties van een natuurproduct kunnen evenaren. Beton heeft echter kwaliteiten die met hout niet te realiseren zijn. Helemaal zonder beton bouwen is een utopie. Want bij ieder houten gebouw van enige omvang, komt er ook beton aan te pas. Daarom moeten de beton- en de houtindustrie elkaar opzoeken. Want niemand is gebaat bij zwartmakerij over en weer. Van samenwerken wordt iedereen beter. Samen voor een schonere wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer