Ga naar hoofdinhoud

Verdeeldheid over Amazonebranden

Grote delen van de Amazone staan nu al weken in brand. Over zowel de oorzaken als oplossingen lopen de meningen enorm uiteen. Voor- en tegenstanders van het beleid van president Jair Bolsonaro buitelen over elkaar heen. Houtwereld zet de ontwikkelingen op een rij.

Dit jaar zijn er volgens het Braziliaanse agentschap INPE al zo’n 85.000 bosbranden in Brazilië geweest, waarvan iets meer dan de helft in het Amazonegebied. En dit aantal stijgt nog steeds. Het vormt een grote bedreiging van de biodiversiteit, inheemse gemeenschappen en het klimaat wereldwijd. Het probleem doet zich overigens ook voor in Bolivia.

Milieugroeperingen stellen dat het dit jaar om een record aantal branden in de Braziliaanse Amazone gaat: 84% meer dan een jaar geleden. Anderen relativeren door erop te wijzen dat de hoeveelheid niet afwijkt van eerdere jaren.

Afgezien van natuurlijke oorzaken – want branden horen vanwege de droogte bij deze tijd van het jaar – blijken de meeste branden te worden aangestoken voor de verkrijging van grond voor de landbouw en veeteelt. Niet alleen in Brazilië zelf, maar in de hele wereld nemen de bezorgdheid en protesten toe.

Verbod van 60 dagen

Veel critici geven de schuld aan de extreemrechtse president Bolsonaro, die het Amazonegebied wil ontwikkelen voor mijn- en landbouw. Hij riep hiertoe al tal van maatregelen in het leven. Zijn beleid heeft er echter ook voor gezorgd dat boeren, landeigenaren en anderen zich niet langer geremd voelen en naar eigen goeddunken – legaal of illegaal – bosgebieden in brand steken en ‘vrijmaken’ voor het telen van gewassen en de aanleg van grasland.

Jair Bolsonaro heeft gisteren een decreet ondertekend waarmee hij voor zestig dagen het kappen en verbranden ten behoeve van de landbouw verbiedt. Ook laat hij vliegtuigen en tienduizenden militairen, brandweerlieden en vrijwilligers inzetten om de brandhaarden te blussen.

G7-hulp

Daarnaast overweegt de Braziliaanse president toch de G7-hulp te accepteren om de verwoestende bosbranden in de Amazone te bestrijden. Wel dient de Franse president Emmanuel Macron dan de soevereiniteit van het Amazonegebied niet langer in twijfel te trekken. De G7-landen hadden op de top in het Franse Biarritz besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp aan Brazilië. Macron beschreef de Amazone toen als een ‘gemeenschappelijk goed’ vanwege het belang ervan voor wereldwijde klimaatbescherming. Dat stuitte Bolsonaro tegen de borst, die daarop de financiële hulp afwees.

Westerse consumptie

Maar milieugroeperingen geven ook de westerse samenleving de schuld: wij consumeren immers steeds meer soja en rundvlees, waardoor het aanbod de vraag moet bijbenen en de behoefte aan vruchtbare grond groter wordt, waarvoor bossen zoals de Amazone in het gedrang komen. Zo bepleit Greenpeace een Europese Bossenwet die ervoor zorgt dat bedrijven geen producten meer mogen verkopen waar ontbossing (veelal door het in brand te steken) of mensenrechtenschendingen bij komen kijken.

Lees ook: Minder geld voor amazone

Lees ook: Bolsonaro gelooft kapcijfers niet

(foto: Victor Moriyama/Greenpeace)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer