Ga naar hoofdinhoud

De kracht van feiten

Mensen vragen me: Waarom houd je nu een webinar over de basisvragen rond bouwen met hout, over hoe duurzaam het is en hoe het met duurzaam bosbeheer zit? Die mensen willen aan de slag, meters maken. Daar gaan we ook zeker werk van maken. Maar eerst de feiten.

We geven in Nederland wel eens af op de wispelturigheid van onze politiek, maar in wezen varen we hier achter de dijken niet in een wildwaterkano maar in een hele grote olietanker (fossiele pun intended). Waar steden als Berlijn en München complete stadswijken verplicht in houtbouw laten uitvoeren en waar in Frankrijk met één schijnbare pennenstreek alle komende (semi-) overheidsgebouwen voor 50 procent uit biobased producten bestaan, gaat het in ons land altijd eerst heel lang om de cijfertjes, de juiste weg, natuurbescherming, regelgeving en normering.

Allemaal particulier initiatief

De initiatieven voor grootschalige houtbouw komen nu allemaal van particuliere ondernemingen: De houten torengebouwen die komen in Amsterdam (HAUT, De Warren), Eindhoven (The Dutch Mountains), en Rotterdam (SAWA, Tree-House, drijvend kantoor van Bill Gates), de nieuwbouw van kantoren als dat van Unilever in Wageningen, en ook de houtskelet- en kruislaaghoutwoningfabrieken die op veel plekken in ons land ontwikkeld worden: allemaal particulier initiatief. Allemaal ontwikkeld door mensen die allang aan hun houten klompen aanvoelen dat het gewoon klopt, dat verhaal van het eeuwig vernieuwbare bouwmateriaal dat CO2 uit de lucht haalt en waarmee het zo makkelijk en licht bouwen is en waarin het zo heerlijk wonen is.

Wat mist zijn bestuurlijke besluiten

Wat in ons land mist is beleid en bestuurlijk besluiten. Gaan we aan de overkant van het IJmeer een nieuwe stadswijk voor Amsterdam bouwen? Maak hem van hout! Net zoals ze bijvoorbeeld in Kopenhagen doen. Gaan we op Ockenburg een nieuw stadsdeel bouwen?Bouwen we tussen Arnhem en Nijmegen 4000 woningen er bij? Maak er een stad van de toekomst van, net zoals Google doet in Toronto en Toyota in Tokyo, van hout, uiteraard, want hout is de toekomst. Willen we flexibele woningen, die ongeveer 20 a 50 jaar de woningnood moeten opvangen? Kies dan helemaal voor hout: meer circulair krijg je het niet. Willen we woningen in de binnensteden, appartementengebouwen die wel een eeuwtje of wat mee moeten? Kies voor hout en bouw met veel lichtere apparatuur, veel sneller en zorg dus voor maanden, jaren minder overlast voor de bewoners. Voor bouwen nabij Natura 2000 gebieden is hout sowieso het enige stikstof neutrale bouwmateriaal.

Zo onafhankelijk mogelijke bronnen

Die olietanker gaat een keer die draai maken. De Klimaattransitie van het kabinet en het klimaatbeleid van de EU zetten de stip op de horizon waarop hij moet gaan afkoersen. Om de stuurlui de juiste coördinaten te geven zijn data nodig. Feiten, harde gegevens. Zo veel mogelijk. En niet van horen zeggen van, met alle respect, leveranciers en anderen met belangen, maar van zo onafhankelijk mogelijke bronnen.

Dus… kijk en doe je mee op 2 april, als we het Expertwebinar ‘Houtbouw, voordelen en feiten’ uitzenden? Gratis aanmelden, gratis basiskennis bijspijkeren.

Op 14 mei volgt dan een tweede Expertwebinar, Bouwen met hout, hoe doe je dat?‘. Ik beloof dat we het dan over de kant van het aanpakken en handen uit de mouwen steken gaan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer