Ga naar hoofdinhoud

Wet van Darcy

Nederland Paniekland. Vorige maand gaf het KNMI ‘code rood’ af voor heel Nederland. Want lieve help, storm Darcy en sneeuw waren op komst. Ja mensen, overdrijven is een kunst.

Het KNMI voorzag meters sneeuw en verkeerschaos. Alle reden voor code rood. Oftewel: extreem winterweer en mogelijk een “maatschappij-ontwrichtende ” situatie. En ja, er viel sneeuw. Maar plaatselijk bleef dat beperkt tot een paar centimeter.
Nu kom ik uit een generatie die elke dag stug ‘gewoon’ zeven kilometer naar school fietste. Ik weet niet beter dan dat sneeuw erbij hoort in de winter. Tegenwoordig wordt er vooraf een hele hoop paniek gezaaid en is nuchter nadenken soms ver te zoeken.

Volvreten met voorraden

De sneeuwberichtgeving voor en na storm Darcy deed me denken aan de huidige situatie op de houtmarkt: paniek alom. In het tweede kwartaal van dit jaar is geen stukje spaanplaat, OSB, vurenhout of kozijnhout meer verkrijgbaar.
Elke dag zorgelijke mails over verkrijgbaarheid en prijzen. De grote jongens vreten zich vol met bestaande voorraden. Ze kopen de ‘houtsupermarkten’ leeg en huren tenten voor de opslag van deze volumes. En ja, dan ontstaat er inderdaad schaarste. Iets met wc-papier en de wet van de communicerende vaten?

Krokodillentranen

Industrie en aannemers raken in een spagaat. Enerzijds heb je de dagprijzen. En anderzijds de werken die zijn aangenomen voor een vaste prijs. Krokodillentranen bij de importeurs en handelaren. Want hoewel we het hebben over dezelfde omzet in kubieke meters, gaat het qua pecunia om wel 30 à 40 procent meer omzet in euro’s.
De Verenigde Staten kopen alle SLS op voor minimaal 800 euro per kuub. “Dus we moeten wel verhogen”, klinkt het dan. Waarop de spaanplaatindustrie vrolijk dit goede voorbeeld volgt.

Panikkeren

De wet van Darcy gaat over het infiltreren van water door een zandbed. De hoeveelheid water laat een lineaire stroom zien, die gelijk is aan het verschil in hoeveelheid water mits er een turbulent verschil aanwezig is.
Afgezien van de naam Darcy, is ook ‘turbulent’ een overeenkomst tussen de wet en de storm. Alleen is het in de wet een meetbaar gegeven. Terwijl ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de huidige houtprijsgekte veroorzaakt wordt door dezelfde ‘coderood-mediagedreven Darcy-stormgekte’. Een hele mond vol.
Onze zuiderburen kunnen dat mooi onder woorden brengen: “Ze panikeren.” En gelijk hebben ze!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Lees ook: Geluk (blog van Splinter)

Eén reactie op “Wet van Darcy

  • Geert

    Ik moest 14 kilometer fietsen – door de ijzel van 1979… en kwam op tijd aan in een LEGE school 😉
    Heb trouwens ook wat extra ingekocht, maar dat is met name gebaseerd op de grotere vraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer